Uitstel aanvragen

Standaard wordt voor iedereen uitstel aangevraagd. Dit uitstel is geldig tot tot 1 mei 2024 (voor de aangifte van 2022). Dit is beduidend langer dan wanneer u zelf uitstel zou aanvragen, want dat krijgt u tot 1 september 2023.

Uitstel wordt uiteraard alleen verleend als u verplicht aangifte moet doen. Als er uitstel voor de aangifte verleend is, geldt dit ook voor de Toeslagen. Zonder uitstel moeten de Toeslagen over 2022 vóór 1 september 2023 aangevraagd zijn (let op: de Kinderopvangtoeslag moet binnen 3 maanden na aanvang van de opvang aangevraagd zijn). Zolang de belastingdienst voor de aangifte nog geen aanmaning gestuurd heeft, wat meestal in het najaar gebeurt, heb ik de mogelijkheid om ook na 1 september nog uitstel aan te vragen voor de aangifte over 2022 en dus ook voor uw Toeslag over 2022.
Zo kan een eventueel recht op een Toeslag van 2022 toch nog verzilverd worden.

De belastingdienst verleent dit uitstel van een jaar om voor mij het afhandelen van de aangiften over een langere periode in te kunnen plannen. Het streven is om het merendeel van de aangiften over 2022 december 2023 ingestuurd te hebben. Maar de aangifte over 2022 kan dus ook nog op 30 april 2024 ingestuurd worden.

Als een aangifte niet voor de gewenste datum binnen is, ontvangt u eerst een herinnering. Als hier geen reactie op komt, stuurt de belastingdienst na verloop van tijd een aanmaning en dan moet de aangifte met 10 werkdagen binnen zijn. Als de aangifte voor deze deadline binnen is, geldt nog steeds dat de aangifte tijdig door de belastingdienst ontvangen is..